J-rockin historiaa

Japanilaisen rockin historia kulkee käsi kädessä länsimaisen rockin historian kanssa. 1960-luvulla psykedeelinen rock Yhdysvalloista, Englannista ja muualta maailmalta löi läpi myös Japanissa. 1970-luvulla japanilainen rock lähti kuitenkin omille urilleen ja paikalliset muusikot alkoivat tehdä enemmän folk-tyylistä musiikkia. Mm. Kazuki Tomokawa vaikutti musiikin kehittymiseen 1970-luvun musiikkipiireissä. Myös bändit kuten Kenso ja Cosmos Factory löysivät oman soundinsa, joka oli perinteistä folkia progressiivisempaa. Ensimmäisenä J-rock bändinä pidetään yleisesti Happy End -nimistä yhtyettä, joka oli kasassa muutaman vuoden ajan 1970-luvun alussa.

1980-luvulla, samaan aikaan länsimaisen tukkahevin kanssa, visual kei -tyyli löi läpi Japanissa. Visual kei on lähinnä ulkomusiikillinen tyyli ja se on lähellä länsimaista glamrockia: stailatut hiukset, vahvat meikit ja usein myös androgyyni tyyli. Vahvoja vaikuttajia tyylin syntymiselle on olleet 1980-luvun punk- ja rockmusiikki.
Ensimmäisenä tyylin edustajana pidetään usein BUCK-TICK-yhtyettä, jonka ulkonäkö oli erityisen raflaava vahvojen meikkien ja hurjien hiuslaitteiden seurauksena. Visual kei -tyylin suuria nimiä on mm. edelleen levyjä takova Japan X.

1990-luvulla vaihtoehtorock löi läpi niin Japanissa kuin länsimaissa. Tällä vuosikymmenellä löivät läpi mm. Japanin ehdottomasti eniten myyneet rokkarit Mr. Children ja B’z, jotka ovat molemmat myyneet yli kymmeniä miljoonia levyjä. 1990-luvulla alkoi myös huolellisesti rakennettujen pop-bändien esiinmarssi, joka jatkuu edelleen.