Japanilaisen rockmusiikin ABC

Japanilainen rockmusiikki eli j-rock on tullut viime vuosina tunnetuksi myös Suomessa. Erityisesti j-rock-bändi Dir en Grey sai suurta suosiota suomalaisten keskuudessa vuonna 2005 ja bändin albumi Witherin to Death oli Suomessa virallisen albumilistan 31. sijalla.

Mutta mitä j-rock oikeastaan on?

Sekoitus japanilaista ja länsimaalaista

J-rock ja perinteinen japanilainen musiikki eroavat toisistaan huomattavasti. Perinteinen japanilainen musiikki pyrkii luomaan harmoniaa luonnon kanssa. J-rock tätä vastoin on saanut paljon vaikutteita länsimaalaisesta, erityisesti amerikkalaisesta ja brittiläisestä, musiikista ja rockista.

Toinen maailmalla suosittu japanilaisen musiikin genre on j-pop, johon verrattuna j-rock on paljon raskaampaa. J-rock-käsite sisältää rock- ja hevimusiikin.

Tyypillisiä suuntauksia

J-rockin tyypillisimmät alalajit ovat Visual kei sekä Angura & Eroguro. Visual Kei -tyylilaji korostaa visuaalisuutta vähintään yhtä paljon kuin itse musiikkia. Laulajat ovat yleensä oppineita, ja kappaleissa käytetään mahdollisimman monia eri äänialoja. Angura & Eroguro -tyylit ovat erityisen synkkiä, joissa on paljon vaikutteita japanilaisesta kansanmusiikista.

Erityisesti Erogurossa musiikin säröisyys on tärkeä elementti punk- ja metalkomppien voimistamiseksi, kun taas Angurassa on enemmän perinteisiä vaikutteita.

Suosittuja j-rock-bändejä

J-rock-bändeistä suositumpia ovat Suomessakin fanitettu Dir en Grey, X Japan, Mr. Children, The GazettE ja B’z. J-rockilla on maailmanlaajuinen fanikanta ja monet bändit tekevät maailmanlaajuisia kiertueita. Muun muassa BLOOD ja The GazettE ovat keikkailleet myös Suomessa, ja monia muita j-rock yhtyeitä on nähty suurilla lavoilla pääkaupunkiseudulla ja muualla Suomessa.