Pelimusiikki erityisen suosittua Japanissa

Kun puhutaan japanilaisesta populaarikulttuurista, ei voida unohtaa tietokonepelejä. Missään muualla maailmassa videopelit eivät ole yhtä suosittu ja merkittävä osa ihmisten arkista elämää kuin Japanissa. Myös maailman tunnetuin pelivalmistaja Nintendo tulee Japanista ja konsolipelejä valmistava Sony johtaa nykymarkkinoita PlayStation-konsoleillaan. Japanilaiset ovat hallinneet videopelimarkkinoita jo niiden alkuvuosista alkaen ja menestyneimmät videopelit tulevat yhä edelleen Japanista.

Myös videopelimusiikin arvostus on Japanissa omaa luokkaansa. Pelimusiikin säveltäjät ovat tunnettuja ja heitä ihaillaan kuin rocktähtiä. Peleistä tuttua musiikkia löytyy virallisilta musiikkilistoilta, ja levykaupoistakin löytyy pelimusiikille omat erilliset osastonsa. Esimerkiksi tokiolainen levy-yhtiö Brave Wave keskittyy nimenomaan pelimusiikin tekijöiden julkituomiseen.

Videopelimusiikkia ei niinkään tehdä kuunneltavaksi sinänsä, vaan sillä luodaan tietokonepelin sisällön ja juonen kannalta tärkeää ja oikeanlaista fiilistä. Pelin aikana soiva taustamusiikki luo tunnelmaa ja pelaaja voi saada musiikista vihjeitä juonenkäänteisiin. Ja kun pelaaja lopulta voittaa pelin, musiikki juhlii luonnollisesti voittajan mukana.

Japanissa kaikki populaarikulttuurin tuotteet ovat tiiviisti kietoutuneet toisiinsa. Eri populaarikulttuurin tuotteissa, kuten juuri videopeleissä tai vaikkapa muussa musiikissa, japanilaisessa animaatiossa eli animessa, japanilaisessa sarjakuvassa eli mangassa, televisio-ohjelmissa ja muodissakin voidaan nähdä samankaltaista vahvaa visuaalista tyyliä. Videopelit ja niiden musiikki ovat siis läheisesti sidoksissa muuhun pop-kulttuuriin ja tärkeä osa sitä.