Slash

Hard rock -kitaristina mainetta niittänyt Slash syntyi Lontoossa heinäkuussa 1965. Hän on oikealta nimeltään Saul Hudson, jonka äiti oli afro-amerikkalainen ja isä britti. Slashin vanhemmat olivat taiteellisia, sillä hänen äitinsä oli tunnettu vaatesuunnittelija, jonka asiakkaisiin kuului David Bowien kaltaisia kuuluisuuksia. Slashin isä suunnitteli puolestaan albumien kansia eri yhtyeille. Slash kasvoi viisivuotiaaksi isänsä ja isovanhempiensa hoiteissa, kunnes hän muutti Los Angelesiin äitinsä luo. Slashin isä muutti mukana, mutta vuosia myöhemmin vanhemmat lopulta erosivat. Vanhempien huonot välit ja isän alkoholinkäyttö aiheuttivat ongelmia ja poika ajautui ongelmatapaukseksi.

Eron jälkeen hän jäi asumaan äitinsä luo. Slash vietti pitkiä aikoja isoäitinsä hoiteissa äitinsä työmatkojen vuoksi. Slash-lempinimen hän sai perhetutulta, jonka mielestä poika oli jatkuvasti liikkeessä, hyppi ja häsläsi. Slash on kuitenkin myöhemmin kertonut olevansa ujo, jolle tavaramerkiksi muodostunut silinteri ja musta tukka silmillä olivat keino astua suuren yleisön eteen. Kommunikointi ja esilläolo ilman alkoholia tuntui suuresta tähdestä ahdistavalta.

Slash menetti kiinnostuksensa koulunkäyntiin 14-vuotiaana ja innostui BMX-kisojen lisäksi kitaransoitosta. Hän oli kunnianhimoinen harjoittelussaan ja saattoi uhrata päivästään jopa 12 tuntia soittamiseen. Vuonna 1981 Slash liittyi Tidus Sloan -nimiseen bändiin ja jätti pian opintonsa kesken osallistuakseen bändin kiertueelle. Slashin esikuvia musiikin saralla olivat esimerkiksi Eric Clapton, Led Zeppelin, The Rolling Stones, Rory Gallagher, AC/DC, Aerosmith, Jeff Beck ja Hanoi Rocks. Tidus Sloanin jälkeen Slash soitti useissa eri kokoonpanoissa, joista yksi oli Hollywood Rose. Hollywood Rosessa hän tutustui Axl Roseen ja Izzy Stradliniin, jotka pyysivät Slashia myöhemmin Guns N’ Rosesiin vuonna 1985 eronneen jäsenen tilalle.

Alku ei ollut ruusuista, ja pienen budjetin bändi joutui liftaamaan keikkapaikoille, joille katsojia saapui vain kourallinen. Uutinen yhtyeen energisestä lavaesiintymisestä kuitenkin levisi ja Guns N’ Roses onnistui solmimaan sopimuksen Geffen Recordsin kanssa. Bändin ympärillä kuhisi mukavasti ja pian julkaistiinkin ensilevy Appetite for Destruction, jota myytiin suhteellisen paljon. Levyltä noukittu Welcome to the Jungle sai MTV:llä paljon esitysaikaa, nostaen levyn myynnin räjähdysmäiseen nousuun. Legenda oli syntynyt.

Yhtyeen alkuaikoina kirjoitetut biisit nousivat suureen suosioon ja päätyivät hard rock –klassikoiksi. Niistä tunnetuimpia Welcome to the Junglen ohella ovat Sweet Child O’Mine ja Paradice City. Kiertueen jälkeen yhtye teki nopeasti toisen albumin, GNS Lies, joka nousi myös listojen kärkeen. Guns N’ Rosesista tuli ensimmäinen yhtye, jolla oli samanaikaisesti kaksi albumia Amerikan Billboard listan viiden parhaan joukossa.

Jännitteet energisen bändin sisällä kuitenkin kasvoivat suosion myötä. Monen muun ohella Slash kärsi huumeongelmasta, mistä keskusteltiin myös julkisuudessa. Vuonna 1991 bändi lopetti yli 2,5 vuoden Illusion-kiertueensa, jonka lopuksi julkaistiin kaksi albumia, Illusion 1 ja 2, jotka hyppäsivät taas listojen kärkeen. Vuonna 1993 Slash soitti viimeisen keikkansa Guns N’ Rosesin kanssa, mutta virallisesti erosta ilmoitettiin vasta vuonna 1996. Myöhemmin hän kertoi eronsa syyksi Rosen ylimielisyyden yleisöä kohtaan laittamalla heidät odottamaan yhtyeen lavalle saapumista. Slash väitti myös Rosen manipuloineen ja määräilleen yhtyeen jäseniä liiallisesti.

The PokerStars.net and Three Square/Feeding America Celebrity Charity Poker TournamentVuosien rankan kiertue- ja rock n’ roll -elämäntyylin jälkeen yksi maailman menestyneimpiä kitaristeja on rauhoittunut. Hänen uusiin harrastuksiinsa kuuluu esimerkiksi pokerinpeluu – alkoholi ja huumeet ovat vaihtuneet pelaamiseen ja turnauksiin. Slash on nähty esimerkiksi PokerStarsin sivuilla pelaamassa nettipokeria ja saman sivuston järjestämissä hyväntekeväisyyspeleissä. Lisäksi hänen kerrotaan pelaavan pokeria toisinaan naapurinsa Robbie Williamsin kanssa.

Slash on arvioitu useissa lehdissä ja arvosteluissa yhdeksi aikakautemme parhaimmista kitaristeista. Vuosien harjoittelu ja soittaminen ammattitaitoisissa kokoonpanoissa tekee hänestä yhden aikakautemme kitaristilegendoista. Guns N’ Rosesin jälkeen Slash perusti useita kokoonpanoja, joista erityisesti Velvet Revolver sai kriitikoilta paljon kehuja. Vuonna 2008 ja 2012 häneltä ilmestyi myös sooloalbumit.

Slashilla diagnosoitiin vakava sydänongelma vain 35-vuotiaana, jolloin lääkärit eivät antaneet hänelle paljoa toivoa. Tästä viisastuneena hän raitistui ja aloitti kuntoilemisen. Slashille on asennettu sydämentahdistin, joka rajoittaa esimerkiksi hänen lavaesiintymisiään. Vuosikausien rankka alkoholin ja huumeidenkäyttö on vaatinut veronsa. Nykyään Slash on naimisissa ja kahden lapsen isä. Silinteristään ja naamalla roikkuvasta tukastaan tunnetuksi tullut rockmuusikko on nykyisin lapsilleen omistautunut isä, joka jatkaa edelleen soittamista soolona erilaisissa kokoonpanoissa.