Tuotteistettu J-pop

Tyttöjä, jotka ovat kawaii eli söpöjä, pirteitä karkkivärejä, purkkapoppia, animehahmoja ja Lolita-tyyliä: tämä on monelle ensimmäinen mielleyhtymä japanilaisesta pop-musiikista eli J-popista. Genren sisään mahtuu kuitenkin muutakin, vaikka ensimmäinen mielikuva on kuitenkin melko lähellä totuutta.

1990-luvun alusta saakka japanilainen pop on ollut erittäin tuotteistettua, eikä siitä voi oikein puhua mainitsematta kahta suurta alan levy-yhtiötä Johnny’s Entertainmentia ja Avex Traxia.

Johnny’s Entertainment (myös Johnny & Associates) on vuonna 1975 perustettu levy-yhtiö, joka on nykyään erikoistunut poikabändien kasaamiseen ja tuotteistamiseen. Levy-yhtiöllä on erittäin tiukat säännöt artisteilleen ja niiden imago on tarkkaan laskelmoitu. Levy-yhtiön erikoisuus on mm. Johnny’s Jrs. toimintaa, jossa nuoret artistiksi pyrkivät pojat ovat ikään kuin harjoittelijoita, treenaten taitojaan mm. suosittujen bändien taustatanssijoina. Yksi suosituimpia Johnny’s Entertainmentin artisteja on poikabändi SMAP, joka on myös aktiivinen televisioviihteen saralla. Bändit ylipäätään ovat viihteen moniosaajia. Arashi on yksi Johnny’sin menestyksekkäimpiä bändejä.

Levy-yhtiö Avex Trax on keskittynyt Johnny’siä enemmän naisartistien markkinointiin ja imagonluomiseen. Tunnettuja artisteja ovat mm. naislaulajat Ayumi Hamasaki ja Namie Amuro. Avex on myös koti R & B:tä ja soulia soittavalle EXILE -poikabändille.

Teknisesti ajatellen J-pop, kuten japanilainen rokkikaan, ei ole genre sinänsä, vaan se on popmusiikkia, joka ”sattuu” tulemaan Japanista. J-popin tyyli eroaa kuitenkin selkeästi läntisestä popmusiikista, ei ehkä niinkään musiikin vuoksi, vaan nimenomaan sen tuottamisen vuoksi. Bändin imago ja tunnistettava tyyli ovat erittäin tärkeitä japanilaisessa pop-musiikissa. Omalaatuista on myös tapa julkaista musiikkia: usein levy-yhtiöt julkaisevat, päinvastoin kuin lännessä, ensin runsaasti sinkkuja, jotka sitten kootaan kokonaiseksi albumiksi.

J-pop on suosittua maailmalla, ehkä juuri tunnistettavan purkkatyylinsä ansiosta. Japanilaista poppia lauletaan yleensä japaniksi sekoittaen siihen toisinaan jopa sattumanvaraisia englanninkielisiä sanoja. Suomestakin löytyy japanilaiselle populaarikulttuurille omistettuja suomenkielisiä lehtiä, jotka tekevät myös keikka- ja levyarvosteluja sekä bändi- ja levy-yhtiöesittelyjä. Japan Popia toimittavat Suomen kokeneimmat anime- ja manga-asiantuntijat, ja se ilmestyy kahdeksan kertaa vuodessa. Samoin Anime -lehti, joka on Pohjoismaiden suurin manga- ja animelehti, ilmestyy kahdeksan kertaa per vuosi.